12. november: Forlenge poster

Fremmøte er lørdag 12/11 klokken 1400 ved Stend stasjon (motsatt side av hovedveien i forhold til Stend Jordbruksskole). Kartet som brukes er Stendafjellet. Opplegget denne gangen er forenkling/forlenging av poster.

Bakgrunn/formål
Mange poster som ser vanskelige ut, kan man gjøre ganske lette dersom man angriper dem på riktig måte. Trikset er å filtrere ut de vesentlige detaljene i området rundt posten - og bruke disse til å forenkle eller forlenge posten. Med vesentlige detaljer snakker vi her om detaljer som man raskt og sikkert kan finne i terrenget. Dette kan for eksempel være en stor stein, en bekk, en sti eller lignende. En uerfaren løper - og noen ganger også erfarne løpere - kan feilbedømme hva som er en sikker detalj.

Formålet med denne o-tekniske treningen er å bli bedre på å forenkle poster ved å være veldig bevisst på hvordan man skal forenkle postene mens man løper en løype. Vel så viktig som selve turen i skogen er etterarbeidet - det er her du skal finne ut hva du gjorde riktig, og hva du gjorde feil.

Allerede mens du planlegger veivalget ditt bør du vurdere hvordan posten kan forenkles - slik at du kan velge en inngang i posten som øker sjansene for at posten finnes. Dette er noe som kjennetegner mer erfarne løpere.

Når du leser om forenkling av poster ovenfor, så tenker du sikkert at dette gjør du jo! Og det stemmer helt sikkert - alle o-løpere benytter forskjellige varianter av forenkling av posten helt instinktivt. Formålet med denne øvelsen er å bli mer bevisst på forenklingen - og få mer forståelse for hvilke detaljer som bør benyttes.

Opplegg
Du skal tenke:



Etterarbeid
Se gjennom løypen etterpå, og se om man forsto vanskelighetene riktig. Hva gikk feil? Ble det bom? Hvorfor? Fungerte forlenging/forenkling? Gjorde det at du bommet mindre enn vanlig? Er det spesielle detaljer man kan bli "lurt" av - som ikke bør brukes til forlenging/forenkling - selv om de tilsynelatende kan se gode ut?
Det er selvfølgelig mulig å bare løpe gjennom løypen uten tenkearbeid på forhånd og i etterkant - men det vil nok ikke gi det samme utbyttet...
Kommentarer:
Det kom en mail før denne treningen med følgende tekst:
"I etterkant av lørdagens trening vil det bli lagt ut kart med løype og forslag til forenklinger, slik at du kan sammenligne hva du har gjort med "fasiten".
Husk! Etterarbeid etter o-teknisk trening er halve treningen!"
Hvor blir "fasiten" av?
 
Jeg venter fortsatt på fasiten fra Memund. Har purret på ham...
 
Legg inn en kommentar << Tilbake